Activitats de «Mirant el Cel» i «Nits de Lluna Plena» (agost 2019)Activitats de «Mirant el Cel» i «Nits de Lluna Plena» (agost 2019)

Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste en les refrescants nits d’estiu. També es farà observació del cel a través del telescopi, situat a la cúpula giratòria.

Si l’activitat consisteix en Nit de Lluna Plena, coneixerem de ben a prop la Lluna, amb l’ajuda de projeccions i es farà una breu passejada sota el clar de lluna, que ens endinsarà en els sons del bosc. La llum de la lluna oferirà un paisatge diferent en les fresques nits d’estiu. Estirats còmodament en un prat, podrem conèixer constel·lacions i estels de la mà d’un expert d’AstroGarrotxa. Un cop de tornada a l’Observatori, podrem veure la lluna i els seus cràters a través del telescopi.

L’activitat finalitzarà amb un petit refrigeri.

Dates disponibles Mirant el Cel: 2, 3, 9, 10, 11, 30, 31 d’agost, a les 22:15h
Dates disponibles Nit de Lluna Plena: 14, 15, 16, i 17 d’agost, a les 22:15h
Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps)
Preus: 5€ (fins a 10 anys) / 10€ (a partir d’11 anys)
Durada: 90 minuts
Inscripcions: Oficina de Turisme d’Olot (turisme@olot.cat 972260141)

Podeu trobar la resta de dates d’observacions previstes per aquest estiu 2019 fent click sobre l’enllaç d’activitats d’Astrograrrotxa.

Related Post

Activitats d’Astrogarrotxa amb el COVID-19 (actualització de Tardor)Activitats d’Astrogarrotxa amb el COVID-19 (actualització de Tardor)

Entrem a la tardor astronòmica en una situació d’incertesa semblant o pitjor que la del juny del 2020. Les mesures, si més no a finals de setembre, s’estan restringint per a preservar la salut de tots plegats.

Un dels principals actius de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa sempre ha estat divulgar aquesta ciència de l’astronomia a tothom qui ens ho demani, i intentarem seguir fent les activitats que les mesures sanitàries ens ho permetin.

Per tant, seguirem oferint les conferències a les escoles de la Garrotxa, administrades per l’Institut Municipal d’Ensenyament (IME), ja que ens garanteixen la seguretat de l’aula, dels grups de convivència dels alumnes, i les mesures de neteja periòdica que les autoritats pertinents demanen.

En canvi, ens veiem obligats a cancel·lar totes les activitats escolars («Observar el Cel de la Nit») o públiques («Mirant el Cel») que fins ara es feien a l’Observatori, ja que no podem garantir les mesures de neteja pre i post visita, així com la distància entre els visitants (tant en la sala de conferències com, sobretot, a la cúpula del telescopi). Seguint amb aquest tarannà, tampoc farem cap activitat per la Marató de TV3.

Afegim també que des d’Astrogarrotxa estem preparant-nos tècnicament per a poder oferir aquests serveis quan la situació ho faci possible, encara que sigui parcialment. Mentrestant, us animem a seguir mirant el cel, que encara es poden veure els planetes Júpiter i Saturn, aliniats durant les primeres hores de la nit en direcció Oest, i també el vermell Mart durant pràcticament tota la nit. A simple vista o amb prismàtics. I també afegir que tant el nostre twitter (@astrogarrotxa) com el nostre correu electrònic astrogarrotxa@gmail.com segueix i seguirà obert tant a novetats, notícies i possibles consultes.

Estem segurs que el moment que estem vivint fa fàcil d’entendre aquestes mesures, i que és qüestió de tots contenir la propagació del virus. Moltes gràcies per la vostra comprensió.

Dia Mundial de l’AstronomiaDia Mundial de l’Astronomia

En motiu del dia mundial de l’Astronomia, alguns socis d’Astrogarrotxa ens vàrem desplaçar fins a l’Observatori Astronòmic d’Albanyà. L’agenda oferia  tota una sèrie d’activitats molt interesants per al vespre-nit del divendres 10 de maig, que acabava amb una plantada de telescopis al costat de la seva famosa cúpula.

El President i el Director de l’observatori van donar el tret de sortida a les activitats a la Sala de les Constel·lacions (on es poden observar les restes d’alguns meteorits).

La primera de les activitats era la conferència «L’exploració del sistema solar», a càrrec de Marc Costa, enginyer de la Agència Especial Europea, en la qual va descriure diferents missions, tant de la ESA com altres entitats, en l’exploració del Sistema Solar.

Malauradament, i degut al mal temps meteorològic, es va haver d’anul·lar la segona activitat, que consistia en l’observació a cel obert. Però a canvi el President i el Director ens varen oferir una ruta per ensenyar-nos les instal·lacions del centre, i descriure’ns l’espectacle que solen realitzar en els batejos astronòmics.

Per acabar, tots el assistents vam poder pujar a la cúpula i veure tot l’equipament que utilitzen tant per la divulgació de l’astronomia i per projectes de caire més científic, com ara el projecte TESS (seguiment d’exoplanetes) amb col·laboració amb la NASA.