Mes: mayo 2019

Nebulosa de l’Àguila i els Pilars de la CreacióNebulosa de l’Àguila i els Pilars de la Creació

A la constel·lació de l’Àguila ens trobem aquesta meravellosa nebulosa d’emissió tipus «regió H II«, que porta el nom de la pròpia constel·lació. També coneguda com a M16 (forma part del càtàleg Messier de Nebuloses) en realitat són dos objectes conjunts. Per una banda, la nebulosa d’emissió pròpiament dita, i també un cúmul obert catalogat com a NGC 6611. Les aproximadament 450 estrelles d’aquest cúmul són de nova creació (tenen entre 1 i 2 milions d’anys d’edat) i provenen del gran núvol de gas hidrogen de la nebulosa.

La fotografia ha estat realitzada per en Jordi Esquerrà (soci d’Astrogarrotxa) el 21 de maig del 2019, mitjançant el Telescopi remot T32 (Planewave 17» CDK), amb les següents característiques:
3x600s Ha Astrodon 5nm
15dark / flats / bias

En el centre de la Nebulosa de l’Àguila es poden observar les espectaculars formes del núvol de gas, en forma d’estalagmites, i es coneixen com a Els Pilars de la Creació. Són molt coneguts en el món de l’astrofotografia degut la imatge que va aconseguir el Telescopi Hubble en alta definició, i degut a la seva bellesa han sortit en pel·lícules de ciència ficció, com Contact, (basada en un llibre del divulgador astronòmic Carl Sagan).

Fotografia del 1995, obtinguda per la Càmera Planetària i de Gran Angular 2 del Telescopi Espacial Hubble, amb colors vermells per a les zones d’emissió de sofre ionitzat, verds per a emissió d’hidrogen i blaus per a l’emissió d’oxigen.

Conferència del doctor Santi Roca sobre la missió GaiaConferència del doctor Santi Roca sobre la missió Gaia

Aquest divendres 17 de maig de 2019, dins del cicle de xerrades de l’edició XXII dels grans interrogants de la ciència, el doctor i company Santi Roca va fer una xerrada esplèndida sobre la missió Gaia. Amb la Sala del Casal Marià plena i un públic que va seguir i va gaudir de les explicacions del professor Roca.

Text de l’anunci de la conferència:

Us afegim un enllaç de l’article publicat al diari Nacional.cat, el  dimecres 25 d’abril de 2018, que explica els objectius i descobertes inicials d’aquesta missió, que hi participen astrònoms de la Universitat de Barcelona. I un enllaç directa a la web de la missió Gaia

Dia Mundial de l’AstronomiaDia Mundial de l’Astronomia

En motiu del dia mundial de l’Astronomia, alguns socis d’Astrogarrotxa ens vàrem desplaçar fins a l’Observatori Astronòmic d’Albanyà. L’agenda oferia  tota una sèrie d’activitats molt interesants per al vespre-nit del divendres 10 de maig, que acabava amb una plantada de telescopis al costat de la seva famosa cúpula.

El President i el Director de l’observatori van donar el tret de sortida a les activitats a la Sala de les Constel·lacions (on es poden observar les restes d’alguns meteorits).

La primera de les activitats era la conferència «L’exploració del sistema solar», a càrrec de Marc Costa, enginyer de la Agència Especial Europea, en la qual va descriure diferents missions, tant de la ESA com altres entitats, en l’exploració del Sistema Solar.

Malauradament, i degut al mal temps meteorològic, es va haver d’anul·lar la segona activitat, que consistia en l’observació a cel obert. Però a canvi el President i el Director ens varen oferir una ruta per ensenyar-nos les instal·lacions del centre, i descriure’ns l’espectacle que solen realitzar en els batejos astronòmics.

Per acabar, tots el assistents vam poder pujar a la cúpula i veure tot l’equipament que utilitzen tant per la divulgació de l’astronomia i per projectes de caire més científic, com ara el projecte TESS (seguiment d’exoplanetes) amb col·laboració amb la NASA.