Mapping estel·larMapping estel·lar

Divendres 21/07/2023 – 22:00h – Observatori Astronòmic de Batet de la Serra

Un dels projectes que forma part de l’exposició “Fer créixer plantes en l’obscuritat” és el “Mapping estel·lar” del col·lectiu d’artistes Playmodes. Aquesta recerca consisteix a estudiar i desenvolupar sistemes de seguiment i dibuix amb làser dels estels del firmament. L’objectiu és, a través d’una eina que ens permet traçar les constel·lacions, generant obres audiovisuals.

Un espectacle amb música generativa i làser basats en els estels presents al firmament a cada moment. Gràcies a una col·laboració amb la facultat de telecomunicacions de la UPC, s’ha desenvolupat un conjunt d’algoritmes que permeten fer un seguiment precís dels estels donades unes coordenades espacials -la posició i orientació del làser al globus terrestre- i unes coordenades temporals -el dia i hora de l’any-. Aquests algoritmes, que ja han estat testats i validats, se sumen a les diferents proves que ja s’han pogut fer amb els projectors làser i les eines de sonificació, amb resultats molt prometedors. Els Playmodes posaran a prova aquesta eina en un escenari únic del territori, l’observatori Batet de la Garrotxa.

Organitza: Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona Col·laboren: Associació Astronòmica de la Garrotxa / Observatori Batet. Activitat vinculada a l’exposició «Fer créixer plantes en l’obscuritat» i en col·laboració amb el Festival ‘Això al poble no li agradarà’.

Related Post

Astrogarrotxa a La Marató 2019Astrogarrotxa a La Marató 2019

L’Associació Astronòmica de la Garrotxa es torna a afegir a les activitats de La Marató de TV3, aquest any dedicat a les malalties minoritàries..
Data: Dissabte 14 de desembre.
Hora: de 17:30h a 22:00h
Lloc: Davant de les escales de Sant Esteve (Olot)

Tindrem un espai amb seients, i mitjançant una pantalla projectada, alguns membres d’Astrogarrotxa farem breus exposicions d’astronomia i es mostraran imatges i vídeos de la superfície dels planetes Mart i Júpiter.
Però alhora també tindrem una altra pantalla amb imatges dels propis membres d’Astrogarrotxa, on podrem comentar «in situ» amb els interessats com es van realitzar (telescopi, equip de seguiment, temps d’exposició, etc.)

I també instal·larem dos telescopis, on intentarem enfocar objectes visibles des del centre de la nostra ciutat (on com sabeu, hi ha molta contaminació lumínica i estarem una mica limitats), tot esperant que a última hora surti la Lluna, i podem veure els seus cràters amb detall.

Conferència del doctor Santi Roca sobre la missió GaiaConferència del doctor Santi Roca sobre la missió Gaia

Aquest divendres 17 de maig de 2019, dins del cicle de xerrades de l’edició XXII dels grans interrogants de la ciència, el doctor i company Santi Roca va fer una xerrada esplèndida sobre la missió Gaia. Amb la Sala del Casal Marià plena i un públic que va seguir i va gaudir de les explicacions del professor Roca.

Text de l’anunci de la conferència:

Us afegim un enllaç de l’article publicat al diari Nacional.cat, el  dimecres 25 d’abril de 2018, que explica els objectius i descobertes inicials d’aquesta missió, que hi participen astrònoms de la Universitat de Barcelona. I un enllaç directa a la web de la missió Gaia

Nit internacional observació LlunaNit internacional observació Lluna

La nit internacional d’observació de la Lluna és un esdeveniment organitzat per la NASA i que es celebra a nivell mundial; es fan actes per tot el mon relacionats amb el nostre satèl·lit.

Amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Generalitat de Catalunya, realitzarem una jornada de portes obertes a l’Observatori de Batet, amb accés al teslescopi, projecció en pantalla, Biblioteca mòbil del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, resposta a dubtes i pica-pica de cloenda.

Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps)

Aquesta activitat és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.